INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Elżbietą Trojanowską.

Elżbieta Trojanowska
01 Luty

Przepis na zakwas z buraków

To tylko niektóre zalety picia zakwasu z buraków! Spróbujcie i przekonajcie się sami :)

  • poprawia parametry krwi
  • wspiera odporność
  • skraca czas trwania infekcji 
  • przyspiesza rekonwalescencję po chorobie
  • dodaje energii i poprawia koncentrację
  • wzmacnia wydolność organizmu
  • wspiera pracę nerek i wątroby
  • wspomaga trawienie i reguluje metabolizm

SKŁADNIKI (na 3 słoiki)

  • Buraki (3 duże sztuki)
  • Woda (1,5 litra)
  • Sól (1,5 łyżki)
  • Pieprz kolorowy w ziarnach (12 kulek)
  • Liście laurowe (9 sztuk)
  • Ziele angielskie (6 sztuk)
  • Czosnek (9 ząbków)
  • Koper (opcjonalnie)

Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć, osuszyć naczynia i przykrywki. Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść. Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła. Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki (wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki). Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika. Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Następnie dokładnie zakręcić słoiki i postawić do góry nogami.

 

Twój komentarz




POKAŻ