SKŁADNIKI (na 3 słoiki)
- Buraki (3 duże sztuki)
- Woda (1,5 litra)
- Sól (1,5 łyżki)
- Pieprz kolorowy w ziarnach (12 kulek)
- Liście laurowe (9 sztuk)
- Ziele angielskie (6 sztuk)
- Czosnek (9 ząbków)
- Koper (opcjonalnie)
Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć, osuszyć naczynia i przykrywki. Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść. Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła. Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki (wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki). Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika. Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Następnie dokładnie zakręcić słoiki i postawić do góry nogami.
Twój komentarz