Należy zwrócić szczególną uwagę na cztery obszary kontroli żywieniowej:
- kontrola masy ciała (u pacjentek z BMI < 25 kg/m2) lub redukcja masy ciała (u pacjentek z BMI > 25 kg/m2)
- kontrola profilu lipidowego (PCOS sprzyja rozwojowi miażdżycy i powstawaniu zaburzeń lipidowych)
- kontrola gospodarki węglowodanowej (ze względu na często towarzyszącą insulinooporność)
- wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej
Zalecenia w PCOS:
- Podczas komponowania posiłków bazuj na produktach z niskim indeksem glikemicznym.
- Należy zwiększyć w diecie udział takich składników jak: magnez, wapń, selen i potas przy jednoczesnym ograniczeniu sodu.
- Warto zwrócić uwagę na odpowiednie spożycie warzyw i owoców, szczególnie tych z niskim IG. Zaleca się nawet do 700 g na dzień m.in. ze względu na przeciwzapalne antyoksydanty.
- Zadbaj o regulację masy ciała. W przypadku diety redukcyjnej prowadzącej do normalizacji masy ciała z nadwagi lub otyłości może dojść do wyrównania wydzielania hormonów płciowych oraz innych zaburzeń.
- Zadbaj o podaż przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega-3 z lnu, oleju lnianego i tłustych ryb morskich. Można także rozważyć suplementację.
- Unikaj cukru za równo w postaci czystej, jak i w składzie produktów.
- Zadbaj o sen i regenerację. 7-8 godzin snu na dobę wpływa pozytywnie na wrażliwość insulinową i kontrolę apetytu.
- Nie spożywaj nic pomiędzy posiłkami! Unikaj także popijania słodzonych napojów, kawy z mlekiem czy jakichkolwiek przekąsek
W razie pytań napisz do mnie lub umów się na konsultację :)
Twój komentarz