INFORMACJA | Uprzejmie informujemy że z dniem 31.05.2024 nastąpi zakończenie współpracy sieci poradni DOBRY DIETETYK℠ z Panią Elżbietą Trojanowską.

Elżbieta Trojanowska
11 Marz

Chleb pełnoziarnisty czy wieloziarnisty?

Teoretycznie różnica wydaje się niewielka, a jednak. Przeczytajcie jaka👇

🍞chleb PEŁNOZIARNISTY powstaje z całych ziaren, które są mielone na mąkę wraz z bielmem, kiełkiem i łuską. Taki chleb zawiera więc dużo błonnika, witamin i minerałów, szczególnie cynku i magnezu. Jest więc niezwykle cenny.

🍞natomiast chleb WIELOZIARNISTY zazwyczaj nie powstaje z mąki pełnoziarnistej (chociaż też może). Jest to na ogół zwykły chleb pieczony z kilku rodzajów mąk i dla upozorowania cennych wartości posypuje się go ziarnami.

🍞mimo, że chleb wieloziarnisty z zewnątrz wygląda całkiem zdrowo, to na ogół okazuje się, że większość jego składu stanowi mąka pszenna (dokładnie taka jak w białych bułkach🙃).

Często by upodobnić taki chleb do zdrowego konkurenta, farbuje się go na brązowo. Wówczas jest w stanie zmylić niejednego konsumenta 🤡

Twój komentarz




POKAŻ